Morotsknäcke

Googlefoto hintade om vilka bilder jag knäppte för ett år sen, och det var helt klart mer snö då än nu. Men jag har inte gett upp än att det dröser ner en meter snö innan mars. Vi är ju inte ens i mitten på januari än.

Idag är det fredag. Vi klev upp kl 6 för att skjutsa Jerry till bussen. Det är egentligen pappa-vecka men Jerry har sovit här två nätter. Men sen hoppade vi i säng igen och sov till klockan 10. Frukosten bestod av havregrynsgröt och en halvliter morotsjuice. Fick ca 5 kg morötter häromdagen så då passar jag på att göra juice. För några år sen fick jag en juice-mackapär av min bror, då han inte använde den. Den används ibland men inte ofta.

Det blir ju lite rivet bös kvar av den här maskinen. Det ville jag ta reda på så igår gjorde jag nån form av morotsknäcke. Och det blev gott. Idag var det helt klart godare. Igår tyckte jag att det var lite för salt. Jag googlade på fröknäcke för att se innehållet och dom flesta innehåller olja, hett vatten och en massa fröer. Mitt knäcke innehåller:

  • det rivna morotsböset, nånstans runt 5dl
  • en skvätt olja, typ 2-3 dl
  • hett vatten, ungefär lika mycket som oljan, 2-3 dl
  • frön, jag tog vad jag hade hemma, solrosfrön, linfrön, sesamfrön
  • fiberhavregryn, en skvätt, beroende på mängden vatten och olja
  • salt och örtsalt
  • ett ägg

Mängden är ju lite flytande beroende på mängden morötter i det här fallet. Iaf så rörde jag ihop altlihopa, det blev två plåtar som jag strök ut det på ganska tunt. Jag började på 150 grader och en halvtimme på varmluft, men ökade till 200 och 10 min till då det var lite segt. Jag tror att 180 grader i en halvtimme borde bli bra. Det beror ju även på hur tjock smet som ligger på plåten också. Sen fick det ligga kvar med ugnsluckan öppen. Konsistensen blev lite spröd men helt ok. Och idag var det gott som sagt men jag ska nog utesluta örtsaltet nästa gång.

Jag fick mer bös idag efter jag gjort juice, men jag ska nog göra något annat bröd av det, jag har inte kommit på vad än. Eller har ni något annat tips? Undrar om man kan göra morotschips?

La ut ett paket ägg till försäljning igår. Dom värper ok för husbehov just nu. Och själva gör vi inte av med så mycket ägg i perioder och då är det trevligt att låta någon annan njuta av hemägg, som är rätt eftertraktat. Då slog det mig iaf att jag vill lägga i kläckaren framöver. Bra höns, och bra befruktning. Skönt också att vi har en tupp-ätare som vill ha våra tuppar sen. Jag tycker det är ganska mysigt att ha kycklinga till påsk, så efter Vasaloppet, v10, blir bra att starta kläckaren 🙂

Vi har tagit oss en promenad idag, det var satans segt. Blev en halv runda jämfört med vad jag brukar gå. Funderade lite över våren och sommaren. Om odlingen i år. Vad vill jag odla?

Jag gjorde ett test med tomatplantorna i höstas. Jag tog in dom och klippte ner skott och satte i vatten. Huvudplantan fick också komma in eftersom dom stod i krukor. Dom dog efter ett tag, men några av skotten överlevde. Tre stycken iaf. Dom har stått i vanligt vatten som jag fyllt på och bytt ut, för att slippa slaskigt vatten. Jag tänker plantera dom, och klippa ner dom för att sen ta dom blivande skotten till årets tomater. Lite intressant…undrar hur det slutar. Jag kommer nog inte att kunna hålla mig från att odla från frön ändå, men ett test är alltid ett test 🙂

2 reaktioner på ”Morotsknäcke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s