Sotare & knäck

Idag är det onsdag. 11 december. Imorgon har skolan Lucia och på fredag är det fredagen den 13:e samt Lucia. Vi vaknade upp till ett yrigt snöväder med en temp runt nollan. Det skulle bara snöa nu på fm, sen skulle det bli mulet men med samma temp. Ev varmare.

Idag mellan 10-13 kommer sotaren. Dom har alltid ett bra spann på sina tider….or… Men huvudsaken att det blir gjort. Vi eldar bara i kaminen i tv-rummet. Spisen i köket är av sådan modell att om man ska få igång den måste man elda i flera dagar. Än så länge har vi inte haft det tålamodet… Men vi eldade i den för nått år sen då strömmen var borta en hel dag, för någonstans måste man ju laga mat. Det tog flera timmar innan det blev någon fart på den, men till slut så hoppade den igång med vettig värme. Man måste fjäska för den med snustorra små pinnar i en evighet. Men då det var besiktning i våras av sotaren så sa han att efter några dagar så skulle den inte vara lika kinkig. Men som sagt, tålamod. Vi har inte haft det behovet av den än heller. Men jag älskar min murstock. Den tar upp en stor del av huset men är guld värd när strömmen går. Skulle det krisa sig nån vinter och strömmen försvinner i flera dagar kan vi alla flytta ner och sova i tv-rummet och elda i båda spisarna.

Spisen i köket är aldrig så avplockad som när sotaren ska komma. Den ska inte sotas, eftersom vi inte använt den sista året, men ifall ifall så plockar jag av den. I kompostpåsarna är det frön från rädisa och ruccola. Dom har torkat bra där. Nån dag ska jag roa mig med att få ur fröna från skidorna. Blir nog efter nyår. Den gula och röda löken är snart slut. Vitlöken är jag lite återhållsam med pga av Doris. Nästa år ska jag odla MYCKET lök, och jag har förberett min andra hälft på det. Han himlar mest med ögonen och rynkar på pannan 😉

Igår blev det knäck i långpanna. Tanken var från början att jag skulle göra sesamknäck. Första gången jag gjorde det var för några år sen då jag hittade det receptet i en av ungarnas kokböcker för barn. Det är princip ett vanligt kok av knäck men man har i vita sesamfrön på slutet. Tyvärr så hade mina sesamfrön försvunnit, så som vanligt tog jag något annat. Jag har sällan dom ingredienser enligt recept hemma. Jag antar att ni kanske börjar vänja er…. Men jag tog istället solrosfrön och ströbröd. Jag älskade den, tyvärr! Nästa gång ska jag prova att ha i lite lime.

  • 3dl socker
  • 3dl grädde
  • 3dl sirap
  • En klick smör
  • En msk vaniljsocker
  • 1dl ströbröd

Valfri mängd solrosfrön. Som ni ser hade jag ganska mycket solrosfrön 😀 typ 4-5 dl…
Koka allt utom ströbröd och frön till 124 grader. Ha i frön eller vad man nu vill ha. Kokos? Pistage? You name it…Rör om. Häll i långpanna med bakplåtspapper. Låt stelna. Kan skäras med kniv. Voila! Dock fastnar dom ihop om man lägger dom ihop. Så jag ska kolla om man kan kanske rulla bitarna i florsocker? Stå kallt tills man ska äta dom? Det var väl enda nackdelen att göra i långpanna.

Telma är den enda i det här hushållet som börjat slå in paket. I mitt huvud försöker jag organisera julen och klapparna så mycket jag kan. Det går dåligt. Pojkarna har fått varsin tidig julklapp, en bra overall i kamouflage färg. Alla tre har fått varsin skotermössa. Telma har några klappar som väntar på att bli inslagna, Jerry har en som ska fixas innan den kan slås in. Problemet är vad jag ska köpa till Ted….Det blir säkert lego som sista minuten köp 😉 Eller ett fluffigt täcke? Han älskade USA filten jag köpte till honom förra året. Jag har även googlat på en uppblåsbar soffa… Tips mottages….Vettiga julklappar. Inga leksaker.

Äntligen så ringde precis doktorn. Ang blodtrycket. Vi diskuterade och ja, jag ska börja äta medicin. Det ligger ganska mycket i släkten just det här med högt blodtryck och hjärt & kärl sjukdomar. Han nämnde även att det blir lite svårt för mig att jobba bort det själv utan medicin, och det känner jag också. Men samtidigt så känns det som att jag med medicinen kan jobba på situationen bättre än utan. Just nu går det bara så tungt kroppsmässigt. Jag gillar inte tanken att äta medicin, men jag har accepterat det. Jag vill gärna leva tills jag är 80 iaf 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s